Nom comú: Escamarlà | Nom científic: Nephrops novergius
Descripció: El cos i l’abdomen són allargats i estrets i menys robustos que la resta d’espècies de la seva família. És d’un color rosaci, ataronjat. La seva mida estàndard sol ser d’entre 10 i 19 cm, però poden arribar a fer 24 cm de llargada. S’alimenta principalment de peixos i anèl·lids, però és omnívor i menja també mol·luscs, equinoderms i altres crustacis.
Entorn: Es troba al nord-est de l’oceà Atlàntic i al mar del Nord, fins arribar a Islàndia i al nord de Noruega, i pel sud fins a Portugal. També hi és present a la zona occidental del Mar Mediterrani. Es pot capturar durant tot l’any.
Ormeig de pesca: Es captura principalment per arrossegament o nansa. L’arrossegament és un art d’encalç en forma d’embut que, arrossegat pel fons del mar, captura tots els animals que troba al pas i els reté a la part nal. La nansa és un ormeig de pesca, que consisteix en una mena de paner amb una tapadora de forma cò- nica, en el centre de la qual hi ha l’entrada.
Informació nutricional: Destaca sobretot pel seu baix contingut en grasses (per cada 100 g només hi trobem 0,72 g de grasses). Aquests mateixos 100 g també aporten al nostre organisme 15 g de proteïnes i 75 kcal.
Interès: És una espècie comestible molt apreciada, el crustaci comercialment més important a Europa.